Yaşam

Cem Akaş’ın eşsiz yazılarından hayata, edebiyata ve sanata dair

Cem Akaş’ın kendi deyimiyle eşsiz yazıları, Yapay Penis: Yaşamın, Edebiyatın ve Sanatın Mekaniği başlığı altında okurlarla buluşuyor…

Akash’ın tanıdık dertleri farklı bir perspektiften irdelediği bu ironik ve ilham verici yazılar, edebiyattan çağdaş hicivlere, aşktan saçmalıklara kadar pek çok konuyu ele alıyor. Kitaba adını veren ve bu denemelerle bir araya gelince tamamen anlamını değiştiren sanattaki kelimenin anlamını Akash şu sözlerle açıklıyor:

“Her halükarda, gerçeği ve yalnızca gerçeği yazmaya yemin eden bir yazarı, yaratıcı olacağına yemin eden bir yazara tercih ederim. Söz konusu gerçeği kendi küçük gerçeği olarak tanımlamamış olmasını içtenlikle umuyorum; ayrıca umarım ki bu hakikati dış unsurlarla süslemeden, çekinerek, kendi süsüyle anlatabilmiştir.”

Dünyanın gerçeği…

Yapay penis, Gerçeğin yerini almak üzere üretilmiş bir gerçekliktir ama orada kalmaz; Yerine geçtiği gerçekliğin ötesine geçerek, sahip olmadığı özellik ve işlevleri edinerek kendi özgünlüğüne ulaşır; Artık sadece başka bir şeyle karşılaştırılarak tartışılmıyor, kendi özgünlüğü çerçevesinde değerlendiriliyor. Edebiyat, sanat ve diğer kültürel eserler için yapay penis bu anlamda bir simgedir; Bu işler bir şeye benzemeye çalışan, bir şeyle ilgili olmaya çalışan, kendisi bir şey olmaya çalışan işler olmaktan çıkıyor; Bunlar artık dünyanın gerçeğine eklenen gerçeklerdir.

edebi çılgınlık

Klişe bir deneme kitabı olmadığını baştan söylemek gerekiyor. Cem Akaş, Yapay Zeka – Yaşamın, Edebiyatın ve Sanatın Mekaniği için derlediği özgün yazılarında okurlarına hayatın, edebiyatın ve sanatın nasıl işlediğini anlamaları için bir çift yeni göz verirken, bazen de bilinmeyen katmanlarda gezinerek bizi hayrete düşürüyor. bir nevi edebi çılgınlık.

Sayfa: 256

Kitaptan alıntılar…

“Paradoksal bir işlev olarak aşk”

“Aşk, karanlık bağlamında iki karşıt dürtüyü içerdiği için paradoksal bir işlev olarak değerlendirilebilir. Bunlardan biri, kişinin kendisi hakkında olabildiğince çok şey anlatmasına (bilgi aktarmasına), kendini daha çok paylaşmasına, kendini daha çok sahiplenmesine, kucaklaşmasına yol açar. Öteki’ni güzelce, kendi karanlığını azaltmak için.” “Diğer dürtü ise bazı şeyleri karanlıkta bırakmakta ısrar ediyor. Bu direniş ise Bir olarak, farklı, farklı, bağımsız ve şekillenmiş bir birim olarak kalmayı ve bu süreçte kimliğini korumayı istemenin sonucudur. Birlik.”

Yazar Cem Akash

“Keşfetmenin mutluluğu”

“’Uzun zamandır bu kadar iyi bir kitap okumamıştım. Bir editörün bu cümleyi söylemesi çok nadir görülen bir durumdur ve bu onun asla unutamayacağı ve çalışma hayatı boyunca tekrar tekrar anlatacağı anılardan biridir. Postaya bir dosya gelir; Anadolu’nun bir köşesinde memur ya da esnaf olarak çalışan kimliği belirsiz bir kişi, nasıl olduğunu tahmin edemeyeceğiniz biçimde harika bir edebiyat zevki ve üslubu geliştirmiş, onu süzmüş, içine kendi varlığının özünü katmış ve göndermiştir. sonuç metni size. Piyasadaki romanlara benzemiyor, beklenmedik bir kökene sahip, dili bile kendine özgü. “Editör olmanın en parlak anlarından biri bu, keşfetmenin mutluluğu size geliyor.”

Sayfaya bağlantı:

[email protected]

kusadasi-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu