Haber

Ekonomi yönetimi OVP’nin detaylarını açıkladı (3)

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın enflasyonla mücadele programına ve maliye politikasına tam destek verdiğini belirterek, “Sadece hissetmiyoruz, görüyoruz. Burada net bir mesaj vermek istiyorum. En ufak bir tereddütümüz yok. Bu programın ihtiyacı ne ise onu yapacağız.” ” söz konusu.

Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2024-2026 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında yerli ve yabancı kurum temsilcileriyle bir araya geldi.

Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası . (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel de katıldı.

Şimşek burada yaptığı konuşmada, OVP’ye ilişkin ilk değerlendirmelerin genel olarak olumlu olduğunu, programın güvenilir, kendi içinde tutarlı ve gerçekçi bir çerçeve olarak görüldüğünü belirterek, “Cumhurbaşkanımızın enflasyonla mücadele programına ve maliye politikasına tam desteği. Sadece hissedin, görüyoruz. Burada net bir mesaj vermek istiyorum. En ufak bir tereddüt yok. Bu program için ne gerekiyorsa yapacağız.” dedi.

“Kur hedefimiz yok”

Bu sürecin “yeniden dengelenme” olarak görülmesi gerektiğini belirten Şimşek, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu dengelenmenin doğası gereği iç talepte bir yumuşama olacaksa, cari açığın azalması ve cari açığın azalmasıyla birlikte finansal istikrar ve Türkiye’ye fon akışı açısından olumlu bir döngünün ortaya çıkacağını görmemiz gerekiyor.” cari açık. Dolayısıyla programın felsefesi Türkiye’nin olumlu bir döngüye başlaması gerektiği. Dolayısıyla bir geçiş dönemi öngördük. Şu anda o geçiş dönemindeyiz. Şu ana kadar da öngördüğümüz çerçevede gidiyor. Aslında çok büyük bir sürpriz yok. Her dönemin koşulları farklı olabilir. Ancak Türkiye’de 2024’ün ikinci yarısındayız. Bu olumlu döngüyü çok güçlü bir şekilde yakalayabileceğimize inanıyoruz. Küresel koşulların da değişeceğine inanıyoruz. buna uygun olun.Öncelikle şunu söyleyeyim, bizim hiçbir zaman para birimi amacımız yok.Dolayısıyla bunu programda veya başka şekilde kurma gibi bir niyetimiz yok.Ancak işin doğası gereği varsayım olmak zorunda. doğaldır. Bu ortalama oranlardan yıl boyunca oranın doğrusal bir seyir izleyeceğini varsayıyorsanız yanılıyorsunuz. O zaman analiziniz yanlış olabilir. Temel prestijiyle burada bir amacımız yok. Dolayısıyla döviz kuru rejiminde rastgele bir değişiklik söz konusu değil.”

“Programı yatırımcılara anlatacağız”

Yatırımcı toplantılarına çok güçlü başlayacaklarını belirten Şimşek, yarın G20 toplantılarına katılacaklarını, ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’la BM toplantıları için önce Almanya’ya, ardından da New York’a gideceklerini söyledi. Şu anda New York’ta çok sayıda yatırımcı etkinliğinin planlandığını kaydeden Şimşek, bu temasların ardından Londra’da da görüşmeler yapabileceklerini söyledi.

Temaslarının devam edeceğine işaret eden Bakan Şimşek, “Asya, Orta Doğu… Yani neredeyse ulaşılmaz ve diyalogsuz bir yatırımcı düşünemiyoruz. Yani reytingden diyaloğumuz güçlü olacak” dedi. Kuruluşlardan kredi derecelendirme kuruluşlarına ve yıl sonuna kadar yatırımcılara yön veriyoruz.” Türkiye’de yatırımı olan belirli ülkelerden yatırımcılarla görüşmeye başladım. Burada ciddi yatırımları olan ülkelerin büyükelçilerinin ağırladığı birçok yatırımcıyla buluşacağız ve programı anlatacağız. Daha sonra dışarıda açıklayacağız. Mesela Almanya’da katılacağım etkinlik özel bir etkinlik. “Almanya’nın en büyük 50 şirketinin CEO’ları ve CFO’larının katılacağı 3 günlük bir etkinlikte Türkiye’yi konuşacağız ve geri döneceğiz. Bu nedenle yatırımcı diyaloglarımız çok hızlı ve çok güçlü olacak.” dedi.

“Önce rezervleri güçlendireceğiz, sonra KKM’den çıkış stratejimizi paylaşacağız”

Bütçe disiplini açısından gerekli adımları attıklarını belirten Şimşek, “Elbette bu dinamik bir süreç. Burada duracağı anlamına gelmiyor. Para politikasında bir süreç başladı. Yapısal reform gündemi çok net bir şekilde planlandı. Artık sadece bir bacak kaldı, o da dış kaynak kullanımı ayağı. Ben dış kaynak kullanımı “Ayağının oldukça güçlü olacağına inanıyorum. O konuyla ilgili arka planda yaptığımız bir ekip çalışması var. İkili ülkelerle yapılan çalışmaların bir kısmı yansıtılıyor. Sonraki aşamada doğrudan yatırımlar var. Bunlar her zaman adım adım ilerleyecektir. Bu nedenle yatırımcılarla diyaloğumuz güçlü olacaktır.” ifadesini kullandı.

Şimşek, cari açığı ve enflasyon baskısını artıran tüketim kalemlerinde yeniden dengelenmeye gideceklerini, bunun için tüm enstrümanları kullanmaya başladıklarını belirtti.

Otomotivden ikinci konut ve tüketici kredilerine kadar birçok konu olduğuna işaret eden Şimşek, “Kura korumalı mevduata (KKM) yönelik alışılagelmiş bir planımız var. Önce rezervlerimizi güçlendireceğiz. Ardından çıkış stratejisini Türkiye ile paylaşacağız. Halk.” söz konusu.

“Dünya Bankası da OVP’ye desteğini ifade ediyor”

OVP’de yapısal reformların önemine dikkat çeken Şimşek, programın en değerli bileşeninin programlanmış, verimliliği artıracak, cari açığı azaltacak, vergide adaleti artıracak, kayıt dışılığı azaltacak reformlar olduğunu söyledi.

Şimşek, patronların da katkıda bulunacağı yeni bir BES modeli öngördüklerini belirterek, “Amaç tasarrufları, sistemde kalış süresini ve tabii ki fon miktarını artırmak. Bu önemli çünkü bunu yapabilirsek başarılı oluruz. Kamu tasarruflarını artıracağız.Bir yandan çalışanlarımızı uzun vadede refahları için tasarruf yapmaya teşvik edeceğiz.Bu yeni modelle hem sistemdeki fon miktarının hem de çalışanların kalış sürelerinin artırılması amaçlanıyor. Kimlerin sisteme gireceğini, işverenlerin de destek vereceği bir model oluşturmak.” değerlendirmesini yaptı.

Bakan Şimşek, bundan sonra hedef enflasyona göre fiyat ayarlaması yapılacağını belirterek, “Ama hiçbir şekilde çalışanlar enflasyona ezilmeyecek. Dar gelirli kesimin satın alma gücünü kalıcı olarak artırmanın tek yolu var. Yani enflasyonu düşük tek haneli rakamlara düşürmek, bunu esas alıyor.” söz konusu.

“Vergi reformu yapacağız”

Gelecek yıla ait gelir iddiası hakkında da bilgi veren Şimşek, “Vergi kontrolünü de çok güçlü bir şekilde sürdüreceğiz. Yani sahada olacağız. Dolayısıyla gelir varsayımlarının da doğru olduğunu çok net söyleyebilirim.” 2024 için öngördüğümüz gerçekçi ve dengeli. Önümüzdeki dönemde kontrol, tahsilat ve istisnalara ilişkin çalışmalar yapacağız. Vergi reformlarını yapacağız. Yıl bitmeden kendi içimizde taslak çalışmaları belli bir noktaya getireceğiz. İnşallah olur. Gelecek yılın başından itibaren Meclis’e göndermek mümkün olacak ama verilen takvim üçüncü çeyrekte.” ifadelerini kullandı.

Şimşek, ücret artışlarıyla ilgili sorular üzerine, “Yılın ikinci yarısında verdiğimiz zamların en azından bir önemi var. Dolayısıyla bu yılki enflasyon farkı yüzde 65 olursa bu da olur” dedi. Çok yüksek seviyelerde. Yani önümüzdeki yıl memur maaş artışları enflasyonun çok üzerinde olacak.” dedi.

“Enflasyonun düşürülmesi için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız”

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan da enflasyon beklentilerinin sabitlenmediği dönemlerde döviz kurundaki artışın geçişkenliğinin daha yüksek olduğunu belirterek, “Şu anda böyle bir geçiş döneminden geçiyoruz. Enflasyon beklentilerinin enflasyona yansıyacağını öngörüyoruz” dedi. kontrol altında.” değerlendirmesini yaptı.

Enflasyon tahmininin resmi olarak değişmediğini kaydeden Erkan, “Ancak ağustos ayında ölçülen fiyatlama davranışlarındaki bozulma ve petrol piyasasından kaynaklanan baskıların daha güçlü olması ve uzun vadeli etki göstermesi enflasyon olasılığını artırdı. üst bandın üstünde olmak. Bahisle çıkmanın daha yanlış olacağına karar verdik.” söz konusu.

Parasal sıkılaştırma sürecinin devam edip etmeyeceği yönündeki soruya Erkan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Son dönemde sıklıkla altını çizdiğimiz gibi TCMB olarak enflasyonda belirgin bir iyileşme sağlanana kadar mali sıkılaştırma sürecini tüm araçlarımızla sürdüreceğiz. Bir yandan da Türk lirasını güçlendirecek adımlar atıyoruz. 2024 yılında enflasyonun düşürülmesi için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız. Bu kapsamda bütüncül bir yaklaşımla, zamanında ve etki analizi ışığında tüm tedbir ayarlamalarına hazırız ve uygulamaya geçeceğiz. Gerektiğinde finansal sıkılaştırmaya devam edeceğiz.”

Rezerv biriktirmeye devam ettiklerine işaret eden Erkan, “KKM düzenlemesi aslında sadeleşme sürecindeki amacımızın Türk lirasını güçlendirmek olduğunun göstergesi. Yani daha fazla Türk lirasına geçişi sağlamak için atılmış bir adım. Bu adımla birlikte mevduat faizleri de artırılıyor.KKM’de sakin ama kararlı bir stratejinin ilerlediğini gözlemliyoruz. Geçiş sürecindeyiz. Hepimiz Türk’e sahip çıkıyoruz. Buradaki lira bu geçiş hızını artırmamıza yardımcı olacak. Türkiye’ye yönelik iştahın yüksek olduğunu ve tahvil piyasasında yabancı yatırımcıların artmasını net bir şekilde beklediğimizi tahmin etmek doğru olur.” değerlendirmesini yaptı.

Enflasyonun düşürülmesinin birinci öncelikleri olduğunu ve taviz vermeyeceklerini belirten Erkan, “Sert düzeltmelere yol açmadan, sistemin sakin, kararlı ve kademeli bir şekilde Türk lirasına dönmesini sağlayacağız. Türk lirası enstrümanları tasarruf aracı olarak benimsemek, Türk lirasını korumak bizim görevimiz. Burada da sizin nüfuzunuz çok.” söz konusu.

“Dijital Türk lirası çalışmalarımızı OVP döneminde tamamlamayı planlıyoruz”

Dijital para çalışmaları hakkında da bilgi veren Erkan, “Dijital Türk lirasına ilişkin ilk varsayılan çalışma 2022’de başladı. Geçtiğimiz aylarda bitti. Şu anda ikinci aşamaya hazırlanıyoruz. Bulgularımızı şu anda yayınlayacağız.” Yakın gelecekte rapor halinde ilk etapta çalışmalarımızı yürütüyoruz. “Teknoloji açısından bir vizyon anlatmak istersem, bu bağlamda dijital para teknolojileri kadar dijital para teknolojilerinin ihracatı da söz konusu olabilir. Bu anlamda ülkemizin hem donanım hem de yazılım ihracatı yapması mümkün olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Erkan, Dünya Bankası’nın açıkladığı desteği de değerlendirerek, bu kaynağın sektörel ve bölgesel çeşitlilik açısından çok önemli olduğunu söyledi.

“2024 bütçesini 17 Ekim’e kadar Meclis’e göndereceğiz”

Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel, OVP metninde yer alan döviz kuru değerlerinin bir politika hedefi veya ulaşılması hedeflenen bir seviye olarak değerlendirilmemesi gerektiğini belirterek, “Öte yandan döviz kurları esas olarak döviz kurlarına göre şekilleniyor. Ülkemizde serbest piyasa ekonomisinde arz ve talep koşulları.Dalgalı kur rejimi uzun süredir uygulanıyor.Döviz kurunun 2023 sonuna kadar kısa vadeli tahmininde Piyasa Katılımcıları’nda yer alan menkul kıymetler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın yayınladığı ankette ülkelerin enflasyon seviyelerindeki olası farklılıkların dikkate alındığı belirtildi.

Şenel, 2024 bütçesini 17 Ekim’e kadar Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Meclis’e göndereceklerini, Cumhurbaşkanlığı Programını da yayınlayacaklarını belirtti.

(sürecek)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort